Labels

vrijdag 2 september 2011

10 Slechtste Feyenoord aankopen van de afgelopen 10 jaar.

Al een aantal seizoenen hanger er zwarte wolken boven de Kuip in Rotterdam maar sinds afgelopen seizoen hangen er echt git zwarte wolken. Feyenoord is sportief gezien afgezakt naar de middenmoot maar vooral financieel gezien zit Feyenoord in echt zwaar weer. Al enige tijd bevinden de Rotterdammers zich in categorie 1 van de KNVB wat simpelweg inhoud dat er hele zware financiĆ«le tekorten zijn. Op het toppunt werd er zelfs gesuggereerd dat Feyenoord een schuld zou hebben van om en nabij de €45.000.000.

In de afgelopen 10 seizoenen werd door Feyenoord vooral gespeeld in de Europa League (vroegere UEFA CUP) en waren de inkomsten uit Europees voetbal minimaal. Toch bleef Feyenoord, ondanks de tegenvallende resultaten geld uitgeven aan transfers. Tussen 2001 en 2011 werd voor meer dan €52.000.000 uitgegeven aan 80 verschillende spelers. Om te vergelijk werd er in diezelfde 10 jaar welliswaar een bedrag van €74.000.000 binnengehaald maar met in het achterhoofd de transfers van Kuijt (€18.000.000), Drenthe (€14.000.000) Van Persie (€4.500.000) en de broertjes Kalou (samen €14.000.000) zijn de transferinkomsten van de andere spelers met €25.000.000 mager te noemen. Je kunt d conclusie trekken dat er op een aantal vlakken iets niet geheel goed is gegaan bij de Rotterdammers.

In de afgelopen 10 seizoenen is er een bedrag van €52.000.000 aan nieuwe spelers naar Rotterdam gekomen en natuurlijk zijn er van deze spelers sommige geslaagd zoals Dirk Kuijt, maar ook velen faalden in Rotterdam. We zijn hiernaar op onderzoek uitgegaan en komen nu met de 10 slechtste Feyenoord aankopen van de afgelopen 10 seizoenen.

Welke 10 spelers van de afgelopen 10 jaargangen kunnen we op dit moment bestempelen als grootste miskopen?


10. Shinjo Ono

Een hele onverwachte speler op de lijst van slechtste aankopen gemaakt door Feyenoord in de afgelopen 10 jaar, Shinji Ono. Deze Japanner werd voor het door Feyenoord hoogst betaalde bedrag ooit van €12.500.000 binnengehaald en speelde een totaal van 112 wedstrijden voor Feyenoord waarin hij 19 keer scoorde en 9 assists afleverde. In de periode dat Ono voor Feyenoord speelde werd al gauw duidelijk dat deze speler over exeptionele kwaliteiten beschikte en hij wellicht op dat moment wel een van de beste spelers van de Eredivisie was. Helaas werd door de veelvoud aan blessures nooit het rendement gehaald uit Ono wat bij de aankoop verwacht werd. Twee jaar naar zijn aankoop werd Ono terugverkocht aan zijn oude team Urawa Red Diamonds met een netto verlies van €10.000.000. Dit is uiteindelijk de rede voor zijn plaatsing in deze ranglijst.

9. Edwin Zoetebier

In het seizoen 2001-2002 versterkte Feyenoord zich met doelman Edwin Zoetebier. Hij kwam over Van Vitesse voor een bedrag van ongeveer €2.200.000. In totaal speelde hij 3 seizoenen voor de Rotterdammers en kwam hij niet verder dan 18 optredens. Hij had vooral te maken met de concurrentie van Jerzy Dudek en wist nooit echt een vaste waarde in het team te worden.

8. Karim El Ahmadi

Hoewel El Ahmadi redelijk wat speelminuten binnen het eerste van Feyenoord heeft gehad in de seizoenen die hij sinds zijn komst heeft gespeeld, is zijn 8e plaats in deze ranking vooral een uitkomst van het feit dat Feyenoord hem in het seizoen 2009-2010 voor een bedrag van €5.000.000 overnam van Fc Twente. Feyenoord zat op het moment van de aankoop van El Ahmadi al diep in de rode cijfers en El Ahmadi zou daarom ook de enige topaankoop worden van die zomer. Helaas pakte alles iets anders uit dan verwacht.

7. Angelos Charisteas

Charisteas kwam in een bewogen zomer over naar Rotterdam en werd overgenomen van notabene rivaal Ajax. Hoewel hij in Amsterdam ookal niet zijn beste tijd had beleefd bleek de technische staf van Feyenoord toch voldoende overtuigd om de lange Griek over te nemen voor €2.500.000. In de 29 wedstrijden die hij voor Feyenoord afwerkte maakte hij slechts 10 goals en 3 assists voor Feyenoord hem besloot van de hand te doen.

6. Sekou Cisse

Cisse bewandelde bij dezelfde weg als eerder al Karim El Ahmadi deed. Feyenoord wilde graag een aanvaller toevoegen aan de selectie en vond na veel onderhandelen en smeken externe financiers bereid om Sekou Cisse over te nemen van Roda JC voor een bedrag van €3.500.000. Nu een aantal seizoenen en een ernstige teenblessure verder heeft Cisse nog geen indruk weten te maken. In 33 wedstrijden maakte hij slechts 7 doelpunten en gaf hij 5 assists. Net als El Ahmadi heeft hij nog steeds de kans zich te bewijzen voor Feyenoord en alsnog zichzelf uit de top 10 van slechtste aankopen te doen vagen.

5. Lee Chun-Soo

Chun-Soo was een van de Aziaten die in het midden van de jaren 2000 naar Feyenoord trok. Waar Ono (#5) en Song nog enigszins uit de verf kwamen was het lot van Chun-Soo heel anders. Hij werd voor het bedrag van €2.000.000 binnengehaald en gold als de beste Aziaat die ooit naar Feyenoord trok. Helaas kwam zijn avontuur in Nederland slechts tot 14 optredens en maakte hij daarin bar weinig indruk. Destijds werd er gezegt dat hij te kampen had met aanpassingsproblemen. Desalniettemin een miskoop.

4. Ramon van Haaren

Ramon van Haaren werd na een goed seizoen bij Roda JC door Feyenoord gehaald als de nieuwe linksback. Met de transfer van Van Haaren naar Feyenoord was destijds een bedrag van €1.800.000 gemoeid. Helaas was het avontuur na 3 seizoenen waarin hij tot een schamele 14 optredens kwam alweer over en vertrok hij naar RKC Waalwijk waar hij wel een vaste waarde werd.

3. Pieter Collen

Pieter Collen was bij zijn transfer naar Feyenoord wellicht niet zo duur als enkele andere spelers op dit lijstje (€2.200.000) maar toch wist hij niet verder te komen dan 14 optredens in de 5 seizoenen dat hij voor Feyenoord speelde. Het waren niet de superieure verdedigers voor hem die hem uit de basis hielden maar vooral zijn klungelige uitstraling en vele fouten die hem aan de kant hielden.

2. Jean Carlos

Jean Carlos, wie kent hem niet? Waarschijnlijk zal deze naam je ongeveer net zoveel vertellen als het menig ander voetbal fan verteld. Weinig. Carlos werd door Ruud Gullit naar Rotterdam gehaald voor een bedrag van €2.000.000 en speelde in zijn eerste seizoen 9 wedstrijden op de linksback positie. Hij was dat seizoen de concurrent van Basto (wie?). Na een seizoen bij Feyenoord te hebben gespeeld werd hij de daarop volgende twee seizoenen verhuurd aan HSV en Fluminense alvorens zijn contract in 2007 ontbonden werd door Feyenoord.

1. Danko Lazovic

Danko Lazovic werd in het seizoen 2003/2004 door Feyenoord overkocht van Partizan Belgrado voor een bedrag van €7.000.000 en gold destijds als een van de grootste spits talenten van Oost-Europa. In Rotterdam mocht hij 2 seizoenen aan de bak waarin hij 41 wedstrijden voor Feyenoord speelde. In deze wedstrijden scoorde hij slechts 9 doelpunten. Lazovic goldt als een miskoop en het geduld dat Feyenoord met hem had gehad was na die twee seizoenen opgeraakt. Het zure voor alle Feyenoorders is dat hij de seizoenen erna bij respectievelijk Vitesse en PSV opbloeide tot de speler die Feyenoord gehoopt had dat hij zou zijn. In de 4 seizoenen die hij bij beide clubs doorbracht kwam hij tot 112 duels en 43 doelpunten. Hierna verkaste hij opnieuw en dit keer naar Zenit St. Petersburg voor een bedrag van meer dan €5.000.000 waar Feyenoord hem wegdeed voor slechts €1.500.000. Lazovic zal de boeken in gaan als grootste miskoop van Feyenoord van de afgelopen 10 jaargangen.

3 opmerkingen:

  1. Ik mis namen als Nicky Hofs, Tim de Cler, Kevin Hofland, Ali Boussaboun, Benjamin De Ceulaer, Tim Vincken e als ik echt mijn best doe kan ik er nog wel wat bedenken.

    MAar goed voor elke speler die doorbreekt zijn er minstens 2 die floppen, dit is bij elke club zo dus ook bij Feyenoord. Sommige floppen in de opleiding en zien het 1ste elftal nooit, andere floppen na een transfer en zijn wat zichtbaarder. Allen kosten handen vol met geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb hier vooral gekeken naar de prijs die betaald is en wat ze daarvoor gebracht hebben.

    Er zijn inderdaad spelers die Gratis of voor weinig kwamen en ook geflopt zijn maar daar komt later meer over.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met weemoed denken we terug aan Pierre van Hooydonk. Zoals van Hanegem al eens gezegd heeft: Pierre schiet ze gewoon vanuit de kleedkamer erin.

    BeantwoordenVerwijderen