Labels

dinsdag 19 maart 2013

Feyenoord gebombardeerd tot titelkandidaat. Realistisch of slechts een droom?





Feyenoord beleefde in 2010/2011 een rampseizoen dat beeindigd werd met een zwaar teleurstellende 10e plaats in de competie. De grondslag hiervan was het door Feyenoord opgezette plan om een aantal routiniers en internationals die in de nadagen van hun carriere waren terug te halen naar de Nederlandse competitie. Hoewel Van Bronckhorst slaagde en Makaay een enigszins succesvolle periode kende bij Feyenoord waren het vooral Tim de Cler, Danny Landzaat en Kevin Hofland die niet of nauwlijks aan spelen toe kwamen bij de Rotterdammers. Hoewel de resultaten ver beneden pijl waren streek dit vijf tal destijds toch een bedrag van maarliefst €7.300.000 op per seizoen.

Wat dit te maken heeft met het huidige seizoen? Heel veel. We weten allemaal dat deze hoge salarissen en het feit dat Feyenoord op sportief gebied zwaar tegenviel er voor zorgden dat de rode cijfers alleen maar groter werden. Feyenoord heeft hierdoor de afgelopen jaren noodgedwongen spelers van de hand moeten doen voor prijzen die soms onder hun marktwaarde lagen om enigszins te kunnen saneren.

Na de 10e plaats van Feyenoord vertrokken “ster” spelers Wijnaldum en Fer bij Feyenoord. De vooruitzichten voor het seizoen erna waren bleek aangezien deze twee talenten een groot aandeel hadden in het Feyenoord van een seizoen ervoor. Feyenoord eindigde met Ronald Koeman als nieuwe trainer op een onverwachte 2e positie in de Eredivisie. Iedereen was verbaast door deze goede prestatie en de verwachting was nog voor de zomer dat dit kunstje hoogstwaarschijnlijk niet herhaald kon worden het opvolgende seizoen.

Toen in de zomer de gehele as van Feyenoord vertrok (Vlaar, El Ahmadi, Bakkal, Guidetti) was de vraag niet hoe Feyenoord dit verlies ging opvangen maar meer hoe hard de klap zou zijn die Feyenoord zou incasseren door dit wederom noodgedwongen verkoop. Het vertrokken viertal (de 4 beste Feyenoorders van het seizoen 2011/2012 waarschijnlijk)  werd vervangen door een 32 jarige Joris Mathijssen in de verdediding en door Graziano Pelle, een spits die in Nederland breed bekend stond om het feit dat hij weinig tot nooit scoorde. De overige transfers werden door Feyenoord voornamelijk intern opgelost.
Nu bijna een jaar verder staat Feyenoord wellicht nog verassender dan een jaar ervoor op een momenteel 3e plek met slechts 1 punt achterstand op de huidig koploper Ajax. Met nog 8 wedstrijden te spelen in de Eredivisie zijn er nog vier titelkandidaten over voor de landstitel en Feyenoord is een van deze vier clubs.

Hoe realistisch is een landstitel voor de Rotterdammers dit seizoen? Is het uberhaupt wel realistisch of is het eerder een droom van de fans?

Aan de hand van het overige speelschema voor alle clubs een prognose gemaakt over het verdere verloop van de competitie. Uiteraard gaat deze prognose ervan uit dat er in de competitie geen gekke dingen gebeuren, iets wat natuurlijk wel kan maar het geeft een beeld van de situatie.

Competitieschema
Als we naar het resterende competitieschema van alle vier de clubs kijken moeten we tot de conclusie komen dat Vitesse het ogenschijnlijk makkelijkste schema heeft van de vier titelkandidaten gevolgd door Feyenoord en Ajax met een vergelijkbaar schema. Als laatste komt PSV met het veruit moeilijkste schema. Wat zijn de meest belangrijke wedstrijden die alle titelkandidaten nog moeten spelen.

PSV
Thuis – Ajax (3 rondes)
Uit – AZ (4 rondes)
Uit – Twente (8 rondes)

Ajax
Uit – PSV (3 rondes)
Uit – NAC (5 rondes)
Uit – Groningen (8 rondes)

Vitesse
Thuis – PEC (1 ronde)
Thuis – NAC (2 ronde)
Uit – Feyenoord (4 rondes)

Feyenoord
Uit – Heerenveen (1 ronde)
Thuis – Vitesse (4 rondes)
Uit – ADO (6 rondes)

Hoewel ik nu al kan zeggen dat de eindklassering van de Eredivisie heel dicht bij elkaar zal zitten dicht ik Feyenoord momenteel zeker een realistische kans op de titel. Hoewel ze niet de sterkste selectie van de titelkandidaten hebben (PSV en Ajax zijn kwalitatief beter) hebben ze wel een schema wat mogelijkheden bied. De wedstrijd over 4 speelronden thuis tegen Vitesse gaat beslissend zijn wie er kampioen van Nederland gaat worden. Mocht Feyenoord als winnaar uit de bus komen dan acht ik de kans op de eerste titel sinds ’99 erg groot. Het enige wat Feyenoord op dat moment nog tegen kan houden is de jeugdige overmoed (of angst), iets wat afgelopen weekend al iets in het spel van de Rotterdammers te zien was.

Feyenoord gebombardeerd tot titelkandidaat. Realistisch of slechts een droom?
Feyenoord is zeker een realistisch titelkandidaat en kan tot het einde meestrijden voor het kampioenschap. Het daadwerkelijk behalen van een landstitel is in mijn ogen zeker een realistische optie mits het jeugdige elftal ook de laatste 8 wedstrijden het hoofd koel kan houden. Hiernaast zijn de wedstrijden PSV-Ajax en Feyenoord-Vitesse van cruciaal belang en kunnen deze wedstrijden op zichzelf gaan bepalen wie er kampioen van Nederland word.

Als Feyenoord fans mogen we hopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten