Labels

vrijdag 5 november 2010

Ongegrijpelijke keuzes

Ongegrijpelijke keuzes

In een leven zal elk mens duizenden keuze maken en dus kun je niet altijd de juiste keuze maken.

De laatste weken ben ik erg geinteresseerd geraakt in de keuzes van bepaalde basketballers en zal ik de vergelijking trekken tussen 2 point guards die verschillende keuzes maken om daarbij hun basketball carriere op een hoger niveau te zetten. Beide guards zijn bij de zelfde club begonnen maar zijn wel van verschillende leeftijdscategorieën.

De eerste van beide spelers heeft tijdens zijn carriere al het nodige mogen bereiken en heeft toch de drive om vooral aan grotere dingen te denken. Het moment dat hij Crackerjacks verruilde voor de New Stars uit Nieuwegein was volgens vele precies het goede moment. Hoewel Crackerjacks op dat moment een sterk team kende (wat welliswaar geen Rayon kon spelen) was wel duidelijk dat om die rede het team in de komende jaren uit elkaar zou gaan vallen. Voor Newstars speelde hij een aantal seizoen en wist hij zich van bankspeler op te werken naar starter. Tijdens deze periode behaalde hij eerst de Rayon titel en vervolgens de nationale titel. Vervolgens haalde hij in zijn 2e seizoen weer de Rayon titel binnen.

Hierna maakte hij een in mijn ogen opvallende keuze door voor Uball uit Utrecht te kiezen. Dit team speelde welliswaar Eredivisie (wat een stap omhoog was) maar werd niet gezien als echte titel kandidaad. Misschien heeft het meegewogen in zijn beslissing dat enkele teamgenoten dezelfde overstap maakte. Met Uball wist hij in zijn 2 seizoen 2x de 5e plaats te behalen. Ook hier werd hij bij binnenkomst niet gezien als de eerste guard maar wist hij zich goed op te werken tot eerste guard.

Na 2 seizoenen ervaring op te doen bij Uball met Eredivisie basketball werd hij geselecteerd in de voor-selectie voor het Nederlands team U18 om mee te gaan naar het EK in Bosnie. Hier werd verwacht dat hij uiteindelijk af zou vallen maar toch wist hij de uiteindelijke selectie door hard werken te behalen. Hij eindigde helaas teleurstellend op de 6e plaats dat jaar.

Ook hierna zou het ophouden. Via Eiffeltowers Den Bosch (waarmee hij Nederlands Eredivisie kampioen werd) kwam hij terrecht bij de WCAA Giants. Dit seizoen gaat hij voor zijn 2e Eredivisie titel en zit hij al geregeld bij de selectie van het 1ste team. Door vele gezien als een van de beste spelers van de U20. Door mij gezien als de persoon die ik altijd wilde verslaan in 1 tegen 1. Vroeger kwam ik nog wel eens dichtbij maar nu durf ik het helaas niet meer aan.

De tweede speler is van een jongere lichting en begon zijn basketball carriere ook bij Crackerjacks in Amersfoort. Hij speelde hier tot afgelopen seizoen toen hij Crackerjacks (waarmee hij Rayon had gespeeld) inruilde voor Amsterdam. Volgens vele had hij al veel eerder een tussenstap moeten maken wat wellicht ten goede van zijn eerdere ontwikkeling had kunnen komen maar liever een late stap dan geen stap zeggen we dan maar.

In Amsterdam hebben ze 2 teams die in de Eredivisie spelen en het was maar de vraag welk team hij zou gaan halen. Uiteindelijk viel hij toch af voor het 1ste team en kon hij het seizoen gaan beginnen in het 2e team van Amsterdam.

Na de eerste 4 wedstrijden niet mee te kunnen hebben gespeeld deed hij in de 5e wedstrijd dan eindelijk mee. Persoonlijk speelde hij een sterke wedstrijd maar zijn team verloor voor de 5e maal met grote cijfers. Na 5 wedstrijden hebben ze 0 punten en elke wedstrijd met gemiddeld 64 punten verschil verloren.

Hoewel deze jongen wel lekker op Eredivisie niveau kan basketballen staat zijn team echter toch 14e in de Eredivisie en wordt er elke week vrij dik verloren. Zijn oude team dat op Rayon Niveau acteert (het niveau onder Eredivisie) kan goed meekomen en heeft zelfs kansen om voor de winterstop op een mooie plaats te gaan eindigen. Sommige zullen hieruit concluderen dat de gemaakte keuze stom is geweest, sommige zullen ook concluderen dat deze keuze wel goed is geweest door het niveauverschil van beide teams.

Ik hoor bij de eerste groep mensen. Ik denk dat als beide teams tegen elkaar zouden spelen je een (in sommige ogen) verassende uitslag zou zien. Toch is elke keuze gerechtvaardigd met een goede rede en zo zullen deze beide spelers ook hun redenen hebben voor bepaalde keuzes.

"Sommige keuzes vallen goed uit, Sommige minder"

1 opmerking: