Qua personalia komen Nowitzki redelijk overeen. Beide zijn voornamelijk Power Forward, hoewel Gasol in de afwezigheid van Bynum momenteel Center speelt. Beide zijn Europese spelers in de NBA. Ook qua lengte komen ze overeen met 2.13 meter. Speelstijl verschilt echter wel! Waar Gasol het voornamelijk van zijn postgame en finesse moet hebben zal Nowitzki je liever verslaan met zijn jumpshot.

24.8 Punten per wedstrijd | 19.8 Punten per wedstrijd
7.6 Rebounds per wedstrijd | 11.3 rebounds per wedstrijd
2.3 Assists per wedstrijd | 4.3 assists per wedstrijd
0.7 Steals per wedstrijd | 0.6 Steals per wedstrijd
0.9 Blocks per wedstrijd | 2.2 Blocks per wedstrijd
2.4 Turnovers per wedstrijd | 1.8 Turnovers per wedstrijd
25.69 Effectiviteit | 27.81 effectiviteit

Team statistieken:
23-5 (2e in West) | 21-8 (3e in West)

Als ik puur naar de basis statistieken kijk dan kun je vrij snel en simpel concluderen dat Gasol beter speelt dan Nowitzki. Hoewel Nowitzki 5 punten per wedstrijd meer scoort zal Gasol je helpen aan meer rebounds,assists en blocks en zal hij minder turnovers maken en over het algemeen iets effectiever spelen dan Nowitzki.

Toch zijn de Mavericks een stukje beter bezig dan de Lakers en staan de respectievelijk 2e (Mavs) met 23-5 en 3e (Lakers) met 21-8 in de NBA.

2.5 Fout per wedstrijd | 2.4 Fout per wedstrijd

Nowitzki weet beter om te gaan met zijn schot percentages want op elk punt schiet hij beter dan Gasol. Dit is op zijn minst verassend te noemen aangezien Gasol vaker de neiging heeft om het bord op te zoeken dan Nowitzki (hierover later meer). Natuurlijk is het verschil in 3-punts percentage het grootst aangezien Nowitzki een van de betere schutters is en Gasol geen schoten van achter de driepuntslijn neemt.

Verschil gewonnen of verloren wedstrijden:
23.6 punten in wedstrijden gewonnen | 20.5 punten in wedstrijden gewonnen
29.0 punten in wedstrijden verloren | 17.2 punten in wedstrijden verloren

Ik vind het verbazend dat Nowitzki zoveel beter speelt in wedstrijden die uiteindelijk verloren worden dan in de gewonnen wedstrijden. Waaraan dit ligt heb ik niet kunnen uitvinden maar dit zou eventueel kunnen liggen aan het feit dat zijn teamgenoten in de meeste verloren wedstrijden niet lekker in hun doen zijn waardoor Nowitzki meer van de baggage moet dragen wat er uiteindelijk voor zorgt dat de wedstrijd verloren gaat. Bij Gasol is dit net andersom. Zijn aandeel is groter in gewonnen wedstrijden dan in de wedstrijden die verloren gaan. Opvallend is ook dat Gasol constanter blijkt te presteren. Het verschil in punten tussen gewonnen en verloren wedstrijden is namelijk bij hem kleiner dan bij Nowitzki het geval is.

Schoten per wedstrijd
17.1 Schoten per wedstrijd | 14.8 Schoten per wedstrijd
5.6 Vrije worpen per wedstrijd | 5.5 vrije worpen per wedstrijd

Zoals verwacht neemt Nowitzki meer schoten per wedstrijd dan Gasol. Dit heeft er vooral mee te maken dat Nowitzki de 1ste optie is in de aanval waar Gasol het vaak moet doen als 2e optie als Kobe Bryant in het veld staat.

Schotselectie
87% van zijn schoten zijn Jumpshots |57% van zijn schoten zijn Jumpshots
13% van zijn schoten zijn van inside |33% van zijn schoten zijn van inside
1% van zijn schoten zijn dunks | 5% van zijn schoten zijn dunks
66% van zijn schoten krijgt hij een assist op | 54% van zijn schoten krijgt hij een assist op
9.5% van zijn schoten wordt een fout op gemaakt | 12.8% van zijn schoten wordt een fout op gemaakt.

Ik denk dat deze statistieken weinig anders zeggen dan het verschil in spelstijl zoals eerder aangegeven. Nowitzki zal je vooral proberen weg te spelen door zijn gevaarlijke schot waar Gasol probeert dichter bij de ring gevaar te stichten.

Defense
Zijn tegenstander scoort gemiddeld 22 punten per 48 minuten tegen hem. | Zijn tegenstander scoort gemiddeld 29.3 punten per 48 minuten tegen hem.
Zijn tegenstander scoort gemiddeld 10.3 rebounds per 48 minuten tegen hem. | Zijn tegenstander scoort gemiddeld 14.6 rebounds per 48 minuten tegen hem.
Zijn tegenstander scoort gemiddeld 3 assists per 48 minuten tegen hem. | Zijn tegenstander scoort gemiddeld 0 assists per 48 minuten tegen hem.
Zijn tegenstander scoort gemiddeld 1.9 turnovers per 48 minuten tegen hem. | Zijn tegenstander scoort gemiddeld 11.7 turnovers per 48 minuten tegen hem.
Zijn tegenstander scoort gemiddeld 0.6 blocks per 48 minuten tegen hem. | Zijn tegenstander scoort gemiddeld 0 blocks per 48 minuten tegen hem.

We kunnen makkelijk concluderen dat beide spelers niet de beste verdedigers zijn voor hun positie maar wie is er nu beter? Nowitzki weet ervoor te zorgen dat zijn tegenstander minder punten scoort dan Gasol weet te realiseren maar aan de andere kant weet Gasol wel veel meer turnovers te creƫren bij zijn tegenstanders. Laten we het op een gelijkspel houden!

Clutch (laatste 5 minuten van het 4e kwart en overtime).

98% van de minuten speelt hij in de clutch | 97% van de minuten speelt hij in de clutch

63% schiet hij in de clutch | 45.5% schiet hij in de clutch

23.1 Schoten per 48 Clutch minuten |11.9 Schoten per 48 clutch minuten

47 punten scoort hij per 48 clutch minuten | 16.2 punten scoort hij per 48 clutch minuten

Dit is natuurlijk een duidelijk verhaal. Als het er echt om gaat in de wedstrijd dan zal je bij Dallas de bal in handen zien van Dirk Nowitzki terwijl bij de Lakers natuurlijk de bal in handen is van Kobe Bryant.

Het is nu natuurlijk de bedoeling dat iedereen zijn kant kiest en zich achter een van beide supersterren plaatst! Voor mij is al objectieve blogger natuurlijk belangrijk wat nou precies de redenen zouden kunnen zijn om Dirk Nowitzki of Pau Gasol op nummer 1 te zetten. Hieronder een lijstje.

Waarom moet Dirk Nowitzki op nummer 1 staan?

- De Dallas Mavericks staan 2e in de Western Conference met een record van 23-5
- Dirk Nowitzki is een van de meest “Clutch” spelers in de NBA.
- Dirk Nowitzki is de onbetwiste nummer 1 in een goed draaiend Mavericks team.
- Dirk Nowitzki schiet een fenomenaal percentage van zijn schoten raak.

Waarom moet Pau Gasol op nummer 1 staan?

- Ookal speelt Gasol met Kobe Bryant en andere talentvolle spelers (Odom/Bynum), hij weet een manier te vinden om zeer belangrijk te zijn.
- Gasol doet van alles wat! Hij scoort, Rebound geeft assists.
- Gasol weet verdedigend veel schoten te blocken en een stoorzender te zijn voor zijn tegenstander.
- Gasol is een van de meest effectieve spelers van de NBA.

Je kunt zeggen wat je wilt maar het plaatsen van Gasol buiten elke top 10 is puur een status kwestie blijkt uit de analyse hierboven want hij speelt als een van de beste op dit moment en elk verschil dat je tussen Nowitzki en Gasol kunt noemen is kleiner dan 10 plaatsen op een MVP Ranking. Verder kun je eigenlijk beide kanten op en elk van deze twee geweldige spelers op nummer 1 zetten. De uiteindelijke splitsing zal komen op de volgende vraag!

Is Pau Gasol wel de nummer 1 van zijn eigen team?

Ik geef als antwoord: "Gasol weet zich geweldig te laten zien in wellicht het meest talentvolle team van de NBA (Als je alle 12 spelers meerekend)".