Labels

maandag 6 december 2010

NBA Week 6

NBA week 6

Deze NBA week stond voor mij persoonlijk volledig in het teken van de terugkeer van LeBron James naar Cleveland. Vooraf had ik zoveel verwachtingen geplaatst op deze wedstrijd omdat ik dacht dat de Cavaliers er echt een wedstrijd van zouden gaan maken. Helaas konden ze het om precies te zijn 1 kwart volhouden en had LeBron James maling aan het “boe” geroep van de Cleveland Cavaliers fans en scoorde hij er lustig op los. Waar ik soms hard kan zijn in de richting van James moet ik hier gewoon een dik compliment geven. De fans van de Cavaliers zouden zijn bloed wel willen drinken en op zo’n moment staat er immense druk op je. James ging hier goed mee om en speelde zijn eigen spel. Uiteindelijk werd het (na het eerste kwart) een vrij eenzijdige wedstrijd die niet meer dan een alinea aandacht verdient.

De afgelopen weken heb ik weer vele discussies gehad over hoe mijn MVP ranking precies in zijn werk gaat. Vaak hoor je dat spelers als Russell Westbrook en Rajon Rondo geen plaats verdienen in de top 5 van de MVP ranking. Vooral het voorbeeld van Westbrook vond ik opmerkelijk aangezien hij momenteel zeer goed speelt. Vele bleven er dus ook op hameren dat ik Russell Westbrook nooit als een Top-5 MVP kandidaat kan hebben omdat hij “toevallig” de eerste 20 wedstrijden van het seizoen goed speelt.

Mijn ranking draait niet om persoonlijke mening of reputatie van een speler! Het is een goed doordachte formule die rekening houd met zaken als statistieken (Punten, Rebounds, Assists, Steals, Blocks en Turnovers), Effectiviteit, record, team prestaties het jaar ervoor en het aantal wedstrijden dat er gewonnen is tegen de beste teams uit de NBA. Je kunt dus concluderen dat de speler die op dit moment op nummer 1 staat ook op dit moment de MVP zou moeten winnen. Dit kan natuurlijk volgende week weer volledig anders zijn.


In het geval van Russell Westbrook heb ik een hele goede case om hem in de top 5 te hebben. Als we eens een beter kijkje nemen naar zijn statistieken dan kun je concluderen dat hij op dit moment de beste statistieken heeft.

Russell Westbrook

24,4 Punten per wedstrijd
5,5 Rebound per wedstrijd
8,5 Assist per wedstrijd
2,2 Steals per wedstrijd
0,4 blocks per wedstrijd
4 turnovers per wedstrijd

Daarnaast is hij als we naar alleen effectiviteit in het veld kijken 2e achter alleen Pau Gasol met 25,9. De Thunder doen het daarnaast goed en zijn momenteel net iets beter dan vorig jaar zonder echt iets toe te voegen aan het team. De winst tegen Boston (waarin Westbrook geweldig speelde) is misschien nog wel een extra reden om hem in de top 5 te hebben.

Op dit moment verdient Westbrook dus zeker een plaats in de Top-5 maar het zou eventueel net zo kunnen aflopen als met Paul Millsap. Millsap was in de eerste drie weken een vaste kandidaad in de top-5 maar door zijn mindere productie (en het opstaan van Deron Williams) is hij in de drie weken erna tot buiten de top 20 gezakt. (Wat inhoud dat hij niet eens meedoet voor de rankings momenteel). Voor Westbrook zou dit zomaar hetzelfde kunnen gaan. Mocht zijn productie minder worden (misschien mede door Kevin Durant of Jeff Green) of de Thunder die minder beginnen te presteren dan kan het zomaar zijn dat ook Westbrook buiten de top-5 gaat vallen. Tot die tijd staat hij ook deze week weer in de top 5.

MVP Rankings week 6:
1. Dirk Nowitzki (#5) – 84,8
2. Russell Westbrook (#2)– 83,4
3. Paul Gasol (#3) – 82,8
4. Chris Paul (NR) – 82,7
5. Deron Williams (#1) – 82,0

Out of Ranking: Dwight Howard #8

2 opmerkingen:

  1. Mooie blog, moet bekennen idd dat Westbrook fantastisch speelt, hij is zich fantastisch aan het ontwikkelen, z'n jumper is veel beter geworden, hij heeft een sterke midrange game nou, gecombineerd met z'n drive-vermogen is dat dodelijk., vooral omdat hij ook na één harde bounce straight up kan gaan en de jumper in je gezicht raak kan schieten. Denk wel dat het een beetje te maken heeft met de blessure van Durant en Green, maar hij zal zeker wel langer dan Milsap blijven staan bovenaan. Benieuwd hoe ver de Thunder het schoppen dit jaar, en volgende week misschien aandacht voor de Knicks, Stat die al 4 straight 30+ - games heeft, Knicks 7 straight gewonnen buitenshuis, voor het eerst sinds januari 1995? Verder nice hoor, leuk om elke week te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks voor de comment! Ik zal eens kijken of de Knicks hun streak vol kunnen houden. Dan zullen we daar volgende week eens aandacht aan gaan besteden!

    BeantwoordenVerwijderen