Labels

zondag 19 december 2010

NBA Week 8

NBA Week 8

Blockbuster Trade

Gelukkig komt de blog deze week wederom uit op de Zondag want anders had ik niet gelijk kunnen schrijven over dit geweldige nieuws. Het werd namelijk dit weekend bekend dat de Orlando Magic 2 grote trades gedaan heeft met respectievelijk de Phoenix Suns en Washington Wizards en in deze trades een aantal nieuwe spelers binnenhaalt. De trades zien er als volgt uit:

Washington – Orlando

Gilbert Arenas > Orlando
Rashard Lewis > Washington

Phoenix – Orlando

Hedo Turkoglu > Orlando
Jason Richardson > Orlando
Earl Clark > Orlando
Vince Carter > Phoenix
Mikael Pietrus > Phoenix
Marcin Gortat > Phoenix


Na de trades ziet het team van Orlando er als volgt uit:

PG: Gilbert Arenas | Jameer Nelson | Chris Duhon | Jason Williams
SG: Jason Richardson | J.J Redick
SF: Hedo Turkoglu | Quinton Richardson
PF: Brandon Bass | Ryan Anderson | Earl Clark
C: Dwight Howard | Malik Allen


Met deze moves is de starting line up van de Orlando Magic vele malen sterker geworden. Ze hebben nu een aantal spelers die zeer goed zijn in het schieten van 3 punters (Arenas, Richardson, Turkoglu) en een aantal spelers die ook voor zichzelf makkelijk een schot kunnen creëren. (Arenas, Richardson). Op de posities van Point Guard en Shooting Guard hebben de Magic nu een zekere diepte maar dit gaat helaas ten koste van hun diepte op de posities Center en Power Forward. Gelukkig hebben ze altijd nog Sterspeler Dwight Howard op deze positie.

De Uitkomst van deze trades hangt af van een paar dingen. Jason Richardson heeft in Phoenix laten zien een uitstekende speler te zijn zowel aanvallend als verdedigend. Momenteel neemt hij op 5 spelers na de meeste driepunters met bijna 6 per wedstrijd en doet hij dit tegen een percentage van 42% (26e in de NBA). Verdedigend kan Richardson ook nog eens je beste Shooting Guard of Small Forward effectief verdedigen.

Gilbert Arenas en Hedo Turkoglu zijn de vraagtekens uit deze trade. Beide spelers spelen dit seizoen niet goed (Turkoglu zelfs zijn slechtste seizoen van de afgelopen 6 jaar). Van beide spelers weten we ook dat ze een ultiem hoog niveau KUNNEN halen. Turkoglu speelde in zijn jaren bij de Orlando Magic een belangrijke rol en was een van de grootste factoren in het feit dat de Magic in 2009 de NBA Finale haalden. Arenas aan de andere kant wist voor zijn blessures 3 jaar neer te zetten waarin hij steeds ver boven de 20 punten per wedstrijd scoorde. Mochten beide 70% van dit niveau terug kunnen vinden dan zullen de Orlando Magic hooguit beter worden door deze trades. Helaas voor Dwight Howard zal dit waarschijnlijk betekenen dat hij minder schoten per wedstrijd zal gaan krijgen met de schotgrage Arenas, Turkoglu en Richardson in het team. Volgende week een klein verslag van hun eerste wedstrijden.

Vervelende blessures?

Deze week werd getekend door blessures en spelers die terug kwamen van langdurige blessures. Natuurlijk weet iedereen van de onfortuinlijke blessure van Yao Ming. Daar besteden we later een heel stuk aan. Helaas moet ook Chicago Bulls center Joakim Noah door een duim blessure de komende 8 tot 10 weken toekijken vanaf de zijlijn toekijken. Noah was voor de Bulls bezig aan zijn tot nu toe beste seizoen bezig en wist zich in week 1 zelfs op de nummer 4 positie te zetten van onze MVP rankings. Helaas voor de Bulls zullen ze het dus de komende weken zonder Noah moeten doen en zullen spelers als Taj Gibson en Omer Asik moeten opstaan.

Ook huidig nummer drie in de MVP rankings Rajon Rondo zal een aantal weken toe moeten kijken met een zwaar verzwikte enkel. De verwachting is dat de Celtics het zonder hem nog steeds goed zullen doen maar ongetwijfeld zal het niet zo goed zijn als met hem. (14 assists per wedstrijd?)

Ook Chauncey Billups, de startende Point Guard voor de Denver Nuggets zal waarschijnlijk een week of 2 toe kijken met een verzwikte pols. Gelukkig voor de Nuggets valt dit vrij makkelijk op te lossen met reserve point guard Ty Lawson.

Aan de andere kant is er natuurlijk ook goed nieuws. Andrew Bynum heeft voor de Lakers weer de eerste speelminuten gemaakt. Na een afwezigheid van 24 wedstrijden kan hij nu weer in wedstrijdritme komen en hopelijk het niveau van de Lakers nog verder omhoog tillen.

Het treurige einde van Yao Ming?

Deze week gebeurde het gruwel weer. Voor het 3e seizoen op rij raakte Yao Ming geblesseerd en dit maal wel te verstaan aan zijn enkel. Wat duidelijk is is dat hij dit hele seizoen out de roulatie zal zijn en de Houston Rockets weer in de problemen zitten. Wat waarschijnlijk nog vervelender gaat zijn is dat verwacht wordt dat Yao Ming nu definitief een punt zal zetten achter zijn acht jarige NBA carriere. Sinds hij gedraft werd in 2002 speelde Yao Ming in maar liefst 486 wedstrijden. Waar hij in zijn eerste vier jaren in de NBA nog in 92% van alle wedstrijden speelde kelderde dit percentage naar 52% in zijn laatste 4 jaar. Door zijn lengte en het vele aantal wedstrijden in een NBA seizoen was het wachten op de problemen voor Yao Ming. Hij brak al 2x een botje in zijn voet en dit seizoen zal hij aan de zijlijn moeten zitten met een breuk in zijn enkel.

Yao Ming was in de tijd dat hij speelde een van de beste centers in de NBA. Een aantal jaren werd hij zelfs beschouwd als de onbetwiste nummer 1 center in de NBA. Bekend door zijn lengte had Yao Ming veel meer in zijn arsenaal dan menig center. Hij had een aantal goede post moves en bezat een goed hook-shot. Vooral zijn medium range schot was voor een center abnormaal goed. In zijn 8 jaar in de NBA wist hij 7x als starter te worden gekozen voor de jaarlijkse All-Star game (met uitzondering van het seizoen 2009-2010 waar hij het gehele jaar geblesseerd was.) en wist hij 2x benoemd te worden tot het All-NBA 2e team. We hopen dat Ming het nog een keer zal proberen volgend jaar maar de inmiddels 30 jarige Center wordt verwacht te stoppen met professioneel basketball.

Een zonde voor elke NBA Liefhebber als het daadwerkelijk gebeurd.

Streaks

Vorige week stond er in de NBA week een interessant stuk over de winstreaks van de NBA teams. We hadden voor het gemak de streaks van +5 genomen en gekeken wat de mogelijkheden waren voor deze teams om in de top 10 allertijden te komen. Hierbij heb ik voor elk team ook een voorspelling gedaan waar ik dacht dat ze gingen stranden. Nu een week later is het tijd om wederom een kijkje te nemen.

Welke teams zijn nog steeds aan het streaken en zijn er eventueel nieuwe teams om rekening mee te houden?

Dallas Mavericks Streak beëindigd op 12 wins.

De Mavericks stonden vorige week nog op een win-streak van 12 stuks en in gaf ze al weinig kans om daadwerkelijk de benodigde 17 wins te halen. Helaas voor de Mavericks kwam het ook niet verder dan de 12 win-streak aangezien ze de dag erna meteen verloren van de Milwaukee Bucks.

Boston Celtics W12
Indiana, Philadelphia, @Orlando, @ Indiana, @Detroit, New Orleans

De Celtics gaf ik vorige week al een goede kans om de recordboeken in te duiken met alleen de wedstrijden tegen New York en Orlando als zeer gevaarlijk. Tegen New York hebben ze al weten te winnen en met de trades die de Orlando Magic gedaan hebben (en het feit dat de nieuwe spelers nog moeten wennen) ga ik ervan uit dat ze nu een nog betere kans hebben om het te halen. Momenteel staan ze op 12 wins en moeten ze dus nog een totaal van 5 wedstrijden winnen om in de recordboeken te staan. Ik geef ze nog steeds een zeer goede kans.

Miami Heat W12
Dallas, @ Phoenix, @LA Lakers, New York, @Houston

Waar ik eerlijk gezegt de Miami Heat waarschijnlijk de slechtste kans gaf om de 17 wins te halen hebben ze het toch ondertussen al tot 12 geschopt. Het makkelijkste gedeelte van hun speelschema is nu geweest en in de komende week dienen ze eerst nog Dallas te verslaan thuis om vervolgens op kerst in Los Angeles van de Lakers te winnen. Waar de Heat sinds hun Win-streak een stuk beter spelen acht ik hun kans nog steeds enigszins kleiner dan die van de Boston Celtics door het schema dat ze moeten spelen. De vraag die ik me verder stel is hoe de Supersterren (James en Wade) zullen reageren als ze in de grote wedstrijden spelen (en de wedstrijd close is tot het einde). Zal hun ego opspelen?

New York Knicks Streak beëindigd op 8 wins

Ten eerste de complimenten voor de New York Knicks omdat ze geheel onderwacht toch een mooie streak neer wisten te zetten. Zoals ik in mijn blog vorige week al aangaf was het schema gewoon te moeilijk om hiermee door te zetten. Van de Denver Nuggets wisten ze nog te winnen maar vervolgens werd er drie maal op rij verloren waarbij Miami en Boston beide van de Knicks een slachtoffer maakte.

Chicago Bulls streak beëindigd op 7 wins

Waar ik vooraf de Bulls misschien qua schema wel de beste kans gaf om een goede streak neer te zetten zei ik ook dat het nog een lange weg te gaan had om echt een kans te maken. Helaas lieten ze zien dat ze naast goede wedstrijden ook hele slechte wedstrijden kunnen spelen. Dit deden ze door te verliezen van het slechtste team de Los Angeles Clippers. Toch is een streak van 7 winst partijen een goed uitgangspunt voor een goed seizoen.

San Antonio Spurs W8
Phoenix, Denver, @Orlando, Washington, LA Lakers, @Dallas, Oklahoma City, @New York, @Boston

De Spurs hebben de afgelopen week hun win streak ook weten te behouden en zitten sinds deze week op 8 winsten op rij. Vandaar dat ze ook opgenomen zijn in onze lijst. Helaas moet ik ook gelijk zeggen dat het hierbij blijft. Ze zullen misschien hun streak nog een week kunnen verlengen maar het schema is veel te moeilijk om daadwerkelijk de 17 te behalen. Met wedstrijden tegen Orlando,LA,Dallas en Boston kun je concluderen dat het moeilijk wordt om deze alle vier te winnen. Deze week zeg ik bij de Spurs hetzelfde als bij de Mavericks vorige week. Mocht het ze wel lukken dan zijn ze titel kandidaad nummer 1. We weten allemaal hoe het de Mavs af ging.

MVP, MVP, MVP!?

Voor het eerst in het 8 weken bestaan van de ranking is er geen verschuiving geweest waarbij iemand vanuit de Top 5 buiten deze top valt. Wel wordt er redelijk geschoven binnen de ranking en hebben we sinds twee weken weer een nieuwe nummer 1. Waar vele de naam van Amare Stoudemire (#6) verwachten is het Los Angeles Laker Pau Gasol die wederom de eerste plaats in beslag neemt. Dit is onderhand de derde keer dat de Lakers Centers de eerste plaats in beslag mag nemen.

Maar waarom verdient Pau Gasol de eerste plaats terwijl Kobe Bryant #11 staat?

Je zou denken dat Kobe Bryant bij de Lakers optie nummer 1 is en Pau Gasol optie nummer 2 is. De laatste wedstrijden lijkt deze trend ook de waarheid te worden maar zodra we hun stats gaan vergelijken kom je erachter dat Gasol wel degelijk de bovenhand heeft over Bryant.

Kobe Bryant / Pau Gasol
26,1 punten per wedstrijd / 19,8 punten per wedstrijd
5,2 rebounds per wedstrijd / 11,3 rebounds per wedstrijd
4,7 assists per wedstrijd / 4,3 assists per wedstrijd
1,3 steals per wedstrijd / 0,6 steals per wedstrijd
0,2 blocks per wedstrijd / 2,2 blocks per wedstrijd
2,8 turnovers per wedstrijd / 1,8 turnovers per wedstrijd
22,19 efficiency / 27,81 efficiency

Zoals je kunt zien in de vergelijking is het verschil tussen Kobe Bryant en Pau Gasol veel kleiner dan je zou denken. Bryant weet 6,3 punten per wedstrijd meer te scoren maar Gasol scoort zijn punten met veruit meer effectiviteit (5,62 verschil). Gasol is overigens ook gelijk de meest effectieve speler uit de NBA.

Als je Rebounds en Assists met elkaar vergelijkt is Gasol veruit de betere van de twee. Qua assists zijn ze vrijwel identiek (met een klein voordeel voor Bryant) maar in rebounds is Gasol zoals verwacht superieur. Dit verschil komt ook weer aan het licht als je Blocks en Steals tegen elkaar afzet. Hoewel Bryant beter is in steals is Gasol wederom superieur in blocks. Ook het aantal turnovers per wedstrijd helpen Gasol aan zijn nummer 1 plaats deze week.

Toch vraag ik mezelf af wat de terugkeer van Andrew Bynum zal gaan doen met de stats van Pau Gasol. Sinds dit seizoen is namelijk bekend dat Gasol vele malen makkelijker speelt met Odom in het veld dat met Bynum. Het zal even afwachten zijn. Verbazend is ook dat Gasol in de NBA.com rankings niet eens in de top 10 voorkomt!

MVP Rankings week 8:
1. Pau Gasol (#3) – 84,9
2. Dirk Nowitzki (#1) – 83,9
3. Rajon Rondo(#2) – 83,0
4. LeBron James (#5)– 82,7
5. Russell Westbrook (#4) – 82,4

Notable: Amare Stoudemire #6, Kobe Bryant #11

4 opmerkingen:

  1. Denk echt dat de trade voor Orlando slecht is, met Nelson heb je al een ballhog van hier tot Tokyo, met Arenas nog eentje, en nog J-Rich en JJ Reddick, daar kun je nooit genoeg minuten voor vinden, voor die 4 spelers op de 1 en de 2 (kleine stukjes misschien met Richardson op de 3, maar dan nog, krijgen ze misschien max. 35 min. per wedstrijd). Daarnaast is Howard de enige Center nu nog, en als hij in foul trouble zit of geblesseerd is moet je met Anderson, Bass of Allen op de 5 spelen, en laat me vertellen, daarmee win je niet van Shaquille O'
    Neal, Kevin Garnett, Andrew Bynum, Pau Gasol, Al Horford, Andrew Bogut of wie dan ook. Vind het onbegrijpelijk, al weten we nu wel zeker dat Otis Smith in de reet van Arenas zit.

    Leuke blog weer hoor :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat deze trade zeer goed kan uitpakken mits ze NOG een trade kunnen doen. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat ze een aantal balverliefde spelers hebben in Nelson, Richardson, Arenas, Turkoglu en voorzie als ze hierin niks veranderen ook problemen met Howard (die daar de dupe van zal worden). Ik denk dat ze qua core verbeterd zijn maar nu moeten misschien 1/2 kleinere trades volg om de bank te versterken. Je kunt natuurlijk nooit een seizoen spelen met 4 point guards en zo'n dunne frontline (ookal kan Howard veel in zijn eentje goedmaken).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk niet dat ze het project Hedo Turkoglu als 4 zullen proberen. Kijk eens naar zijn stats bij Phoenix waar hij als 4 speeldde.

    BeantwoordenVerwijderen