Labels

zaterdag 2 april 2016

Lakers vs Celtics. Het verschil.. #underrated vs #overrated




Vandaag was ik inspiratieloos voor een blog, inspiratieloos voor een goed onderwerp. Iemand zei mij een stuk te schrijven over de meest underrated spelers van de NBA. Dat zette mij aan het denken. Er speelt namelijk een heel team van underrated spelers samen met elkaar, en toevallig versloegen ze gisteren de Golden State Warriors (voor de “bijna” 2e keer dit seizoen). Maar wat maakt dit team zo speciaal, zo underrated?

We beginnen bij alles in het team wat NIET met de spelers te maken heeft. Een paar weken geleden hadden we bijvoorbeeld een discussie over de LA Lakers. Ik zei, en blijf zeggen dat de Lakers waarschijnlijk in de top-5 van de NBA staan als het gaat om talent onder de 25 jaar. Het probleem bij de Lakers is echter dat ze sinds de dood van Jerry Buss een ontzettend onevenwichtig management hebben die fout op fout stapelt en daarnaast ook nog een elke keer als ze de kans krijgen de slechtst mogelijke coach aantrekken, alsof ze het erom doen.

Het plan was om met Howard en Nash (wat opzich vooraf gezien goede trades waren) een nieuw kampioenschapsteam te hebben, maar dat werd weer tegengewerkt door het aantrekken van de enige coach die je waarschijnlijk met goede big-man niet moet aantrekken, Mike ‘D Antoni.
Na het einde van de Championship tijdperk werd Odom geruild voor niks (einde carriere), liep Gasol gratis de deur uit naar Chicago (en speelde weer goed..) en begon Kobe, mede door blessures af te takelen. Ze hebben toen het geluk (en tevens de pech gehad) dat ze in elk geval een capabel persoon hebben rondlopen en dat is hun GM Mitch Kupchak.

Bij de Celtics is dit precies het tegenovergestelde. Ze hadden in diezelfde periode als de Lakers een kampioenskandidaat met het bekende 4-tal van Rondo, Allen, Pierce & KG. Toen Allen gratis de deur uitliep (tegen verwachting in) twijfelde Ainge geen seconde en als snel werden de te oude Pierce en KG afgescheept (voor een aantal draftpicks, die ze dit jaar in elk geval een top-5 pick gaat opleveren). Rondo ging het seizoen later ook de deur uit en eigenlijk haalden ze er slechts 1 type speler voor terug. Hardwerkend en daarnaast vaak ook spelers met een “chip on their shoulder”. Spelers die talentvol waren maar weinig minuten maakten bij hun team etc.

De grote move kwam met aanstellen van coach Brad Stevens. Een soort van “Europese” coach die speelt volgens een team concept (geen hero ball)  en van zijn spelers een hardwerkende mentaliteit verwacht. Ainge deed dus wel slim en haalde de perfecte coach om zijn jonge team te gaan ontwikkelen. Daarnaast haalde hij IT op in Sacremento, waar hij zich al enigszins bewezen had maar het label van TE kleine PG niet van zich af kunnen schudden. Jae Crowder uit Dallas (deze jongen heb ik nog getraint, komen we op terug!), Jonas Jerebko uit Detroit en daarnaast haalden ze via de draft een aantal hele goede spelers binnen. Op het moment staan ze 6e in het Oosten (tegen de 15e plaats van de Lakers) en is dit team nog lang niet uitgegroeid.

Ze hebben een solide basis staan waarbij ze geen echte ster hebben. De dichtstbijzijnde speler is Thomas, die dit jaar voor het eerst een All-star game mocht spelen. Daarnaast moeten ze het vooral hebben van de defense van Crowder, en de hustle van Sullinger. Natuurlijk moeten we ook een van de beste glue guys en wing defenders niet vergeten, Avery Bradley.

Terug heel even naar het Jae Crowder verhaal..

Een paar jaar terug was ik in de zomer in Miami. Crowder speelde toen nog voor de Dallas Mavericks en had het seizoen ervoor net zijn “break-out” gehad. Toch stond deze gast de hele zomer te trainen met diverse toptrainers. Ja, dit zie je vaak bij mensen die een nieuw contract nodig hebben of nog jong zijn en echt moeten verbeteren om minuten te maken maar besef dat Crowder het jaar ervoor al zijn break-out heeft gehad in een team wat op dat moment nog dik een play-off waardig team was. De trade waarbij Crowder naar Boston ging kwam goed uit, want sinds hij daar speelt krijgt hij niet alleen meer minuten maar laat hij ook zien dat hij heel veelzijdig is en vrijwel alles kan. Schieten, Dribbel, defense, playmaking een beetje. En dat is dus ook een van de krachten van dit underrated Boston Celtics team. Ze hebben heel veel spelers die meerdere dingen kunnen. Geen one-trick pony’s voor de Boston Celtics.

Ze  begonnen beide op een zelfde punt, de Lakers en Celtics. Beide kwamen in 2009/2012 in de finale en beide haalden 1 of meerdere ringen binnen. Echter is de manier waarop beide teams hun rebuilt aan hebben gepakt totaal verschillend.

Aan de ene kant dus de Lakers, die dachten al hun picks te traden in de hoop om met Howard en Nash kampioen te worden. Dit faalde door het vertrek van Howard en de blessure van Nash heimelijk, maar al was dit niet gebeurd. Het aanstellen van Mike ‘D Antoni was de fout, dit doe je namelijk niet als je zulke goede big-men hebt. Na het vertrek ging het alleen maar bergafwaards en inmiddels zijn de Lakers al 2 jaar ene van de slechtste teams in de NBA. Als ze geluk hebben kunnen ze over 2-3 jaar weer een play-off plaats halen, maar dan moeten de zaken nu wel goed gespeeld gaan worden.

Aan de andere kant de Celtics. Op het juiste moment besloten ze KG & Pierce te traden en de komende jaren hebben ze meerdere picks van de Brooklyn Nets, een team wat ook onderaan in de NBA meedoet. Dit jaar zou de pick wel eens heel hoog kunnen gaan eindigen en dan kunnen ze gaan toevoegen aan een team wat al goed is. Hiernaast hebben ze ook nog eens deze zomer de ruimte om een MAX free agent te signen, scary right? Met de juiste moves en onder leiding van Brad Stevens zie ik de kans voor de Celtics om binnen 3 jaar weer kans op een titel te gaan maken, zeker als ze deze zomer een goede FA kunnen signen (lees: Durant, LeBron, Derozan, Drummond, Whiteside of iemand anders). Met een combinatie van wilskracht, hard werken, hoog tempo en en een collectie van spelers die niemand wilden maar die allen op meer dan 1 segment goed meekomen maken de Celtics nu al furore en besef dat dit allemaal “nobodies” waren die niemand wilde. Geloof je mij niet? Kijk maar eens wat ze voor al deze spelers getrade hebben (vrijwel niks).

Als Lakers fan doet dit zeker pijn.. Maar de future is bright in Bean town.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten